keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kuva-analyysi


Enkelten matka pimeällä tiellä
Teen kuva-analyysin valokuvaaja Hannes Heikuran Jouluenkelit kuvasta, joka voitti 2008 Fotofinlandia kilpailun.
Valokuvassa edessä, keskellä on kolme lasta, joilla on valkoiset vaatteet ja selässä enkelin siivet. Lapset kävelevät keskellä katua ja he ovat menossa eteenpäin. Kaksi vanhempaa kävelet pienemmän lapsen molemmilla puolella. Näyttäisi, että kuvan ottohetkellä on alkutalvi.
Tarkennus on kohdistettu lapsiin, joten tausta Helsingin kadusta on sumeampi, eikä siihen kiinnitä niin paljoa huomiota. Taustalla edessä on liikenteen hälyä, eli joukko ihmisiä ja kuvan oikeassa laidassa menee raitiovaunu.
Kuvan geometrinen keskipiste mielestäni on keskellä kävele pieni lapsi. Kuvaa katsoessa katseeni kiinnittyy ensimmäisenä keskellä käveleviin kolmeen enkelisiipiseen lapseen, eli se on kuvan optinen keskipiste. Taustan tummemmat värit ovat kuvan tehokeinona, koska ne korostavat lapsia, heidän valkoisten pukujensa takia.
Valokuvassa on käytetty kultaista keskipistettä, joka on mielestäni oikealla puolella yläreunassa, koska siellä on eniten hälyä. Valokuva on tasapainoinen, koska sommittelu on horisontaalinen ja kuvassa on muutenkin levollinen tunnelma.
Itse näen kuvan niin, että symboleita ovat lapsilla olevat valkoiset puvut ja enkelin siivet. Myös tumma tausta sopii tähän. Lapsien enkelin siivet ja valkoiset puvut symboloivat puhtautta ja viattomuutta, jotka valaisevat lapsien matkaa synkälläkin tiellä.  Kuva viestii omasta mielestäni sitä, että vaikka matka olisikin pimeä, niin yhdessä lapsien on turvallista matkata ja Jumala on heidän turvanansa.

Kuva:
http://www2.hs.fi/kuvakoosteet/koostepopup.asp?kuva=3667&id=1278

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti